
Artikel JV 28.08.22
De tre sønderjyske kandidater til Folketinget for Venstre er enige om, at grænsekontrollen i sin nuværende form ikke er effektiv og vil have den afskaffet til fordel for bedre teknologiske løsninger.
Sønderjylland: Ineffektiv, generende og gammeldags.
Det er ikke pæne ord, grænsekontrollen i sin nuværende form får med på vejen fra de tre kandidater, Venstre håber at få i Folketinget fra Sønderborg, Tønder og Aabenraa.
De tre er enige om, at grænsekontrollen skal have en anden form, hvis den skal fortsætte.
- Vi har set talløse eksempler hen over sommeren på at grænsekontrollen er generende over for dels pendlerne, der krydser grænsen hver dag og dels de turister, vi så gerne vil have til landet, siger Chris Preuss, der er V-kandidat i Sønderborg.
- Vi skal se på grænsekontrollen med nye øjne og se på, hvad vi vil have ud af den. Hvis vi skal have den, så skal det gøres ordentligt og vi skal bruge de teknologier, der findes til at gøre kontrollen mere effektiv, siger Jacob Christian Nielsen, der er V-kandidat i Aabenraa.
- Den er et problem for pendlere, for turister og det lokale erhvervsliv og vi ser gerne en anden, mere intelligent løsning, supplerer Tilde Duedahl Holck, Venstres folketingskandidat i Tønder.
Lokale folketingskandidater går imod Venstres linje på centralt spørgsmål: - Politifolk skal ikke sidde i en boks og vinke folk igennem
Imod Venstres linje
Den klare melding fra de tre Venstre-kandidater er dog ikke den melding, der er fra Venstre på Christiansborg.
Anni Matthiesen, der er partiets turismeordfører, har for få dage siden overfor Avisen Danmark understreget, at partiets holdning er, at grænsekontrollen skal fastholdes.
- Det er vigtigt for mig at understrege, at vi fra Venstres side fastholder, at der skal være grænsekontrol med den situation, vi er i lige nu, siger hun med henvisning til vurderingen af terrortruslen mod Danmark som ”alvorlig”, der stammer fra Center for Terroranalyse.
Først på længere sigt ønsker partiet at få undersøgt, om kontrollen kan ske på en anden måde.
- Og på den lidt længere bane mener vi, der skal sættes gang i en undersøgelse af, hvordan vi udvikler en mere intelligent og smidig grænsekontrol, så det både bliver lettere for pendlere og turister og mere besværligt for de kriminelle at krydse grænsen. Det er en udviklings- og forskningsopgave, siger hun.
Adspurgt, om Anni Matthiesen kunne garantere, at hele Venstre stod bag den holdning, var svaret kontant:
- Det, jeg kan garantere, er, at det her er Venstres politik. Jeg kan aldrig garantere, at der er nogle, der udtaler sig om noget. Men det her er linjen, sagde Anni Matthiesen til Avisen Danmark.
Af samme grund har Sønderborg-kandidaten tænkt sig grundigt om, før han udtaler sig.
- Jeg har jo taget lidt tilløb, fordi normalt synes jeg, at man skal bakke op om linjen. Men det her er et helt klart sønderjysk problem, og jeg har uden tvivl tænkt mig at gå til valg på en mere effektiv kontrol, hvor politifolk ikke skal sidde i en boks og vinke folk igennem, men i stedet bruge deres faglighed til det, de er bedst til, nemlig at efterforske og fange kriminelle, siger Chris Preuss.
Tilde Duedahl Holch, der er Tønders folketingskandidat for Venstre, er fortaler for at bruge politiets kræfter bedre end på selve grænsen, men mener ikke, at den holdning står i kontrast til Christiansborg-Venstres. Privatfoto.
Tønders Venstre-kandidat understreger, at hun er enig med Preuss, men mener ikke at de er i konflikt med partiets linje.
- Venstre vil jo også arbejde for en anden og mere intelligent grænsekontrol, siger hun.
Det dansk-tyske fællesskab
En anden pointe, der er vigtig for Chris Preuss at understrege, er den mere symbolske betydning af en fast grænse.
- Det er rigtig ærgerligt, at samarbejdet her i grænseregionen og det dansk-tyske forhold bliver presset linen ud, mener han.
- Vi lokale Venstrefolk ser jo problemet til daglig, men det gør Venstres ledelse desværre ikke. Det handler om Sønderjyllands tryghed, siger Chris Preuss.