DEBAT i JV

Dansk landbrug er godt på vej med den grønne omstilling

18 okt. 2022 kl. 16:41 Tilde Holch Duedahl (V), folketingskandidat, Bispelunden 1, Agerskov

Danske landmænd må helt forståeligt se måbende til, når de i disse dage hører Socialdemokratiet med desperate valgkampsstemmer argumentere for, at dansk landbrug skal pålægges en større CO2-afgift.

Det er ikke mere end et år siden, at et bredt flertal i Folketinget fra Enhedslisten til Dansk Folkeparti blev enigt om ”Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug”, som sætter et bindende mål for, at landbruget skal reducere drivhusgasudledningerne med 55-65 procent inden 2030.

Nu, kun et år efter og med kort tid til et folketingsvalg, så ryster Socialdemokraterne så på hånden. Det mener jeg ikke, at vi kan byde vore landmænd. Såvel landmænd, som virksomhedsejere, husejere og helt almindelige danskere, skal kunne regne med, at når Folketinget laver en aftale, som rækker ni år ud i fremtiden og som sætter ambitiøse mål for den grønne omstilling, så skal man kunne regne med den i mere end en år.

Jeg synes, at det vil klæde Socialdemokratiet at genlæse den aftale om grøn omstilling af landbruget fra sidste år, som de selv står bag. 

Det er en god og ambitiøs aftale for både klima og miljø. Jeg ved, at landbrugsaftalen kan være kompliceret stof, så er et forslag om, at vi skal betale 13 kroner mere for at flyve indenrigs i 2025, som Socialdemokraterne foreslår, nemmere at forstå? Men flytter det noget? Hvor ofte er de lige, at vi flyver indenrigs? Det minder mig lidt for meget om dengang i valgkampen i 2010, hvor løsningen på alle problemer ifølge Socialdemokratiet var, at vi alle skulle arbejde 12 minutter mere – og vupti så ville alle problemer være løst. Hvad var det lige der blev af den plan?

Lad os blive på jorden og stå ved de aftaler, vi har indgået. De danske landmænd har stemplet ind i kampen for en grøn omstilling med den ambitiøse plan, som blev indgået i oktober sidste år, og som kommer til at gøre en stor forskel for den grønne omstilling.