VÆKST/erhverv

Udenlandsk arbejdskraft

Danmark skriger på arbejdskraft, men det mener jeg, at vi kan gøre noget ved.

Jeg foreslår, at vi kigger på at gøre det nemmere at få udenlandsk arbejdskraft til landet. Det kan gøres ved at gøre ansøgningsprocesserne mere smidige, sænke minimumslønnen yderligere og fjerne nogle af de regelbarrierer, som der er, når man skal søge om arbejdstilladelse i landet. Og der er en stor gevinst ved at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Både for den enkelte virksomhed men også for staten. Beregninger fra Finansministeriet viser, at hver enkelt udlænding, som kommer til landet for at arbejde på ”beløbsordningen” i gennemsnit bidrager med lidt under 300.000 kroner.

Det er en nødvendighed, at de kan tale dansk, men selvom mange forbereder sig i flere år på dette, så er ventetiden så lang at mange desværre opgiver. Det vil jeg gerne gøre op med.


Det skal kunne betale sig at arbejde

Det er blevet dyrere at være dansker. Skatterne er hævet så mange gange under den siddende regering, at vi ikke kan følge med længere. Alle varer er steget markant og det er snart mere attraktivt at sidde i sofaen frem for at arbejde. Det holder ikke. Vi i Venstre vil belønne de hårdtarbejdende danskere.

Med regeringens dagpengeaftale vil 140.000 hårdtarbejdende lønmodtagere få mindre i løn, end nogle dagpengemodtagere kan få i ydelse. Derfor vil vi rulle de højere ydelser til arbejdsløse tilbage. Det handler om rimelighed.

De penge, vi kan spare på dagpengeområdet, skal i stedet bruges på at belønne dig, der er i arbejde og bidrager til fællesskabet. Vi vil hæve fradraget for at være i arbejde, så helt almindelige familier, der går på arbejde, kan mærke det i deres økonomi.

Guleroden for at bidrage til velfærdssamfundet skal gøres større for både unge og ældre. Studerende skal have mulighed at tjene mere ved siden af SU’en, og det skal gøres muligt for ældre at arbejde uden at blive trukket i folkepensionen.


Erhvervsvenlighed

Når virksomheder ønsker at købe, bygge eller udvide, så skal vi følge deres drømme til dørs. 

Vi skal ikke være bedrevidende omkring deres beliggenhed pga. postnummer eller fordi vi lige synes de skal ligge i et bestemt erhvervsområde. Vi skal følge dem fra forespørgsel til underskrift, så de føler de bliver taget godt af og budt velkommen. 

Virksomhederne i lokalområderne er vigtige – de er medvirkende til at skabe energi, vækst og arbejdspladser. Landbruget, men også mindre service- og industrivirksomheder, er blandt disse virksomheder, og ofte er disse ret så balanceskabende i landområderne. Det er vigtigt med god og hurtig erhvervsservice også til de mindre virksomheder.


Sagsbehandling

Vi skal nedsætte sagsbehandlingen, så folk føler de kommer videre og ikke bliver lagt i en bunke af uinteressante papirer.